Vol aan de bak & brandweervervolg
Door: Geert en Christine
Blijf op de hoogte en volg Geert & Christine
28 November 2011 | China, Yangshuo
Niet vreemd dus dat vrijdag onze tong ongeveer op onze knieën hing.
We vonden het dan ook prima dat de basisschool waar we op vrijdagmiddag altijd naartoe gaan had afgezegd.
In plaats van les was daar er een Awards Ceremony, waarbij de best presterende leerlingen prijzen krijgen uitgereikt.
Waar in het Westerse onderwijs iedereen indien mogelijk te horen krijgt dat hij/zij het goed doet, ligt hier veel meer de nadruk op de besten. Wie goed presteert wordt op een podium gehesen, zwakkeren worden vaak genegeerd.
De beste leerlingen fungeren als 'monitor'; als hulpje van de leraar mogen ze bijvoorbeeld het huiswerk van hun klasgenoten verzamelen en naar de lerarenkamer brengen.
Tijdens de Awards Ceremony konden wij op een terrasje onze week evalueren. Het is wat veel, maar de combinatie van lesgeven aan jongvolwassenen en op basisscholen buiten de stad is wel een goede manier om mensen/een deel van het leven echt te leren kennen, misschien meer dan alleen maar reizen. Dus zeker de moeite waard.
Daarnaast zijn we inmiddels onmisbaar in Yangshuo - ons jut-en-jul-bij-de-brandweerwagen-portret siert XiJie, de Kalverstraat van YS.
We hebben de 'responsability to fulfill the fire'. Geen idee wat daarmee bedoeld wordt, dus hopen maar dat er geen brand uitbreekt ;-)
Zaterdag zijn we met een klein groepje studenten naar Shitoucheng gegaan, resten van een dorp inclusief stadsmuur daterend uit de Qing-dynastie. Commentaar van een van bij het zien van de eeuwenoude stadspoorten: 'Ik geloof niet dat dit oud is, denk dat het voor de toeristen is gebouwd.' Van een ander over de indrukwekkende karstpieken rondom ons: 'We voelen hier niets bij. We zijn aan al die bergen gewend.' ('no feelings', aldus het vertaalprogrammatje op zijn gsm).
Hoewel alleen wij koekjes, snickers en water bij ons hadden, wilden ze daar tijdens de vier uur wandelen amper iets van hebben - het is voor hun 'echt eten' of geen eten. Bij terugkomst gezamenlijk lunch ingehaald in een door hun uitgekozen tentje.
Zondag mooie fietstocht, onder meer naar 'Fengshui-dorpje' Mushan, waar de oude huizen rondom een centrale vijver volgens de acht diagrammen van het taoïsme zijn gebouwd. Schril contrast tussen het oude stadshart - vredig en kalm - en het schooltje aan de rand van het dorpje, vol met heel ruige jongetjes. En Geert heeft een berg beklommen met prachtig zonnig uitzicht.
In Yangshuo is het nu nog lekker warm (vandaag 27 graden), maar 's avonds koelt het wel behoorlijk af.
We maken ons op voor een weersomslag deze week - donderdagavond 9 graden!
Chinezen kleden zich doorgaans warmer dan wij en lopen al weken in lange mouwen, maar in geval van nood kunnen ook wij altijd nog gewatteerde pjama's en thermo-ondergoed kopen - hangt hier al weken al in de etalages.
Vandaag weer vol aan de bak. Er zijn twee nieuwe vrijwilligers gekomen, waarvan er een waarschijnlijk een maand blijft.
28 November 2011 - 16:19
Ellie:
Telkens weer genieten. Anne uit Engeland heeft de link nu ook en geniet mee.
Wat een conditie moeten jullie hebben! -
28 November 2011 - 18:12
TILLY:
JULLIE KENNEN GEEN HOOGTEVREES!!..STADSPOORT,NIET OM ONDERDOOR TE GAAN?
WAT MAKEN JULLIE VEEL MEE.
GROETJES EN DE KOU KAN JULLIE NIET DEREN, tILLY -
28 November 2011 - 21:05
Margriet:
Erg mooi die foto's van die pieken, pas maar op dat je King Kong niet tegen komt. Ook doet het landschap mij aan Machu Picchu (Peru) denken (zie ook email)
29 November 2011 - 13:48
Kim:
Hoihoi, superberoemd brandweerstel! Ben benieuwd hoe lang jullie portret daar zal blijven hangen. Misschien worden jullie over een paar jaar ook nog met veel bombarie de stad binnengehaald als lokale helden!
Verder klinkt het alsof jullie je niet vervelen daar met alle bezigheden. Het is leuk om te zien dat jullie in het begin zoveel schreven over hoe je de lessen zou aanpakken, en nu loop dat volgens mij op rolletjes, want jullie schrijven over hele andere dingen. Veel succes in ieder geval!
Kim (en ook Erwin) -
30 November 2011 - 16:33
Dirk Geerts:
Hoi Geert, ik was vandaag een dagje in Amsterdam en kreeg jouw blog doorgestuurd. Mooi !
Genier ervan en tot later,
Dirk