Kerst
Door: Geert en Christine
Blijf op de hoogte en volg Geert & Christine
29 December 2011 | China, Yangshuo
Geert had het plan opgevat om op het kerstfeest van Owen College 'A Christmas Carol' van Charles Dickens op te voeren. Hiertoe hebben we twee klassen samengevoegden en is tijdens de lessen en daarbuiten geoefend. Gelukkig bleek er een zeer talentvolle 'Scrooge' in Geert's klas zitten. Zij, Kim, had binnen twee dagen in de avonduren de rol van buiten geleerd. Ook de rollen van de geesten werden vol enthousiasme vertolkt.
Uiteindelijk vrijdag de 23ste de puntjes op de i gezet en het stuk 's avonds uitgevoerd. Onze Chinese juf Janie was er ook, inclusief haar elektrische kruikje met tijgerprint (het is hier momenteel best koud). De rest van het publiek bleek te bestaan uit niet of nauwelijks Engels sprekende Chinese gasten met hun jonge kinderen. Het hele stuk (20 minuten) was wat veel voor deze toeschouwers maar werd wel goed ontvangen. De kinderen namen al snel het "Bah Humbug!" van Scrooge over. Wat niet ten goede kwam aan de verstaanbaarheid van de rest van het stuk :-) Maar al met al ging de uitvoering erg goed en heeft het de studenten ook geholpen bij het werken aan uitspraakproblemen.
Christine's klas deed "A white Christmas" in de versie van Elvis Presley. Best lastig kwa melodie, maar spannend om te oefenen en het 'optreden' ging ook goed, hoewel de inmiddels ook gearriveerde Santa Claus nogal wat aandacht opslokte. En kerstliedjes met Chinezen is toch iets anders dan gospel met Amsterdammers... De door ons georganiseerde met-vork-en-mes-eten wedstrijd was een groot succes - bij gebrek aan hagelslag boterham met aardbeien en suiker gebruikt.
Verder op het programma: obligate dansjes (beetje à la weeksluiting op de lagere school), liedjes en een geweldige goochel-act van een van de studenten.
Aan onze middaglessen op de lagere scholen in het kader van het VET-programma kwam vorige week een einde. De leerlingen zijn nu hard aan het stampen voor hun halfjaarlijkse toets en daar zit geen mondeling Engels bij. Erg jammer, maar wel wat rustiger zo.
Dinsdagmiddag gingen we voor de laatste keer naar onze favoriete school.
We hadden kerstboompjes meegebracht, vonden de kids erg leuk. Het lukte zowaar om ze "Jingle Bells" te leren. Enkele van de leerlingen verraste ons weer met heel behoorlijk vragen, opmerkingen in het Engels: "your tray is very small" Ehhh? "Ah, yes, you are right, my tree is very small".
Weer bergen bedankkaartjes van ze mee gekregen.
We zullen ze missen.
29 December 2011 - 09:01
Welmoed Kaan:
Hallo Geert en Christine,
de kerst is voorbij, nu nog even nieuwjaar. Doen ze daar iets aan in China op dezelfde datum als hier, of vieren ze iets anders?
De reisverslagen zijn heel leuk om te lezen. Op de een of andere manier is de link naar jullie verslagen nog steeds uit de Dolpen gebleven, in januari doen we een nieuwe poging. Het is hier ruim 10 graden en harde wind, dus geen winterweer en toch koud.
Ik wens jullie een mooi nieuwjaar en blijf de verslagen volgen!
Welmoed -
29 December 2011 - 11:02
Margriet:
Erg leuk om te lezen over jullie activiteiten met jullie leerlingen. Het lijkt me een prachtige tijd voor jullie en voor de studenten.
Maak een mooie start voor 2012! -
29 December 2011 - 11:35
Caroline:
Ha die Geert en Christine,
Wat beleven jullie toch veel daar in China. Ik heb nu vakantie en net al jullie reisverslagen gelezen. Heerlijk. Ik weet hoeveel tijd het kost om met leerlingen iets voor de kerst in te studeren. Dus petje af hoe jullie dat hebben gedaan met de Chinese studenten. Jammer dat jullie moesten stoppen met jullie vrijwilligerswerk op de lagere scholen. Zo'n halfjaarlijkse toets in China is wat anders dan de CITO-toetsen in Nederland, lijkt me. Zien jullie dat Chinese kinderen erg door hun ouders onder druk worden gezet om te presteren? Of valt dat wel mee? Jullie zijn in ieder geval een unieke ervaring rijker. Eentje met een gouden randje om nooit te vergeten! Dat had ik in ieder geval met mijn lesgeven in Nepal. Ondertussen ben ik hier druk bezig met een aantal mensen om een democratische school in Apeldoorn van de grond af te krijgen. Inmiddels weet ik veel van het sociocratisch kringenmodel en ben ik al bij diverse democratische scholen op stage geweest. Hoop dat we genoeg ouders vinden die samen met ons de school willen opbouwen. Verder ben ik hier in Apeldoorn druk aan het invallen op diverse scholen. Niet te vergelijken met jullie werk natuurlijk. Het is hier makkelijker lesgeven, de kinderen zijn beter aanspreekbaar op hun gedrag. Mijn jaren in de Bijlmer zijn een goede leerschool geweest. Ik wens jullie een hele fijne jaarwisseling. De Chinezen vieren het later. 2012 wordt weer het jaar van de Draak. Dat kan alleen maar goed gaan toch? Veel liefs (ook van Arjan), Caroline -
29 December 2011 - 12:56
Helma En Hans:
Hoe zorgeloos kan her leven zijn mits de juiste ingrediënten aanwezig zijn. K3:
Kinderen, kerstboom en "Keert" en "Kristine". Happy New Year!