Met familie op pad (update+foto's) - Reisverslag uit Hangzhou, China van Geert & Christine Sman - WaarBenJij.nu Met familie op pad (update+foto's) - Reisverslag uit Hangzhou, China van Geert & Christine Sman - WaarBenJij.nu

Met familie op pad (update+foto's)

Door: Geert en Christine

Blijf op de hoogte en volg Geert & Christine

02 September 2011 | China, Hangzhou

Vanochtend in Hangzhou Helen, die is getrouwd met mijn (Christine) broer Jan en hun zoontjes James en Andrew uitgezwaaid.

Helen, die na haar studie naar de VS is gegaan en met Jan niet ver van New York woont, is zes weken met de kids in China. Omdat het echte lesgeven voor ons pas volgende week van start gaat hebben we ze opgezocht in haar geboorteplaats Jinhua, waar haar ouders nog steeds wonen. 15 uur met de trein, op krappe stoelen met rechte rugleuning. Geen aanrader - we hebben nog dagen dikke voeten gehad - maar wel een belevenis. Ons Chinees uit kunnen proberen, ad hoc Engelse les moeten geven en gevoeld hoe armere Chinezen reizen. Wij nemem op de terugweg een 'soft sleeper.'

In Jinhua onder meer met Helen's ouders uit eten geweest, die zeer vereerd waren met ons bezoek.
Ze namen ons mee naar ik denk het hipste restaurant van de stad, een soort mini-jungle waar het eten op rollerskates wordt geserveerd.
Met en zonder Helen door de stad en parken geslenterd. Op de plek waar Helen naar de basisschool is inmiddels een nieuwe school verrezen. Van de compound waar ze zo'n 40 jaar geleden met haar
ouders woonde is niets meer over - er staat nu een rijtje winkels met
woningen erboven die ook alweer hun beste tijd gehad hebben.
Van alles gezien, waaronder fanatiek getrainde jonge rolschaatsertjes, er vanwege ons matige Chinees toch maar vanaf gezien om naar de bioscoop te gaan. Ook een architectuurpark bezocht - Jinhua is de geboorteplaats van de vader van Ai Weiwei maar daarover later meer.

Na een paar dagen met Helen en de kids naar Hangzhou, de plek waar volgens de Chinese overlevering de hemel de aarde raakt.
Inderdaad een sprookjesachtig meer omringd door prachtige bergen. Gelukkig waren de ergste touristenmeutes verdwenen en beginnen we ook al aan de hitte te wennen. Het is boven de dertig graden en vochtig, volgens Helen afkomstig van een cycloon verderop.
Fietsen gehuurd & het meer rondgefietst, tempel bezocht met Helen & co een leuke tijd gehad. Interessant om haar visie op zaken te horen.

Helen heeft familie in Hangzhou wonen. Met een tante, een neef en een nicht van haar plus aanhang en kinderen uit eten geweest. Heel traditioneel; met z'n allen in een aparte kamer aan een ronde tafel - Geert en ik als eregasten werden geacht als eerste van ieder gerecht te proeven. En meermaals te proosten. Gelukkig kunnen we steeds beter met stokjes overweg, had Helen ten minste een paar mensen meegebracht die dat kunnen want James en Andrew raken noch Chinees eten noch stokjes aan.

De familie zag kwa uiterlijk ook weinig Chinees aan ze, vertelde Helen later, in hun ogen zijn ze helemaal westers. Voor ons is overduidelijk dat ze half Chinees zijn, en ze preken de taal ook goed. Maar ze zitten wel duidelijk tussen verschillende culturen in; tegen ons gingen ze rap in het Engels aan de babbel, James zelfs af en toe spontaan in het Nederlands.

Al met al heel leuk om een paar dagen met onze Chinese familie door te brengen - deze vakantie in de vakantie was een welkome verrassing.

• 02 September 2011 - 09:26

Margriet:

Klinkt als echt vakantie! Een reuze belevenis om tussen de chinezen in te reizen en te leven. Ben benieuwd naar de foto's. Hebben jullie ook bij Helen gelogeerd?

• 02 September 2011 - 09:55

Janneke:

Leuk van jullei te horen!

• 02 September 2011 - 19:10

Helma:

Jullie zijn goed op weg - kms worden afgelegd, geen spoor van broodkruimels maar rijstkorrels en spierkramp door krappe stoelen gemaakt voor kleine Chineesjes. Boeiend, met de foto's wordt het meteen een zichtbaar verhaal. Ga vooral door...... xxHH

• 03 September 2011 - 18:36

Tilly:

gweldig voor Helen en dit bericht naar ons.
    Zo zie je de echte bevolking---weg van de touristische wereld.
    Foto,s volgen;ik wacht af
    Lekker fietsen!! Tilly

• 04 September 2011 - 14:04

Ellie:

jullie horen bij de avontuurlijke tak van de familie. Geniet er van en...fijn dat jullie er zovelen van mee laten genieten. Bedankt

• 05 September 2011 - 15:21

Jannie Rebel:

Hoi Christine

dus je hebt familie in China. Ik heb je er dus echt over gesproken. Dacht dat jullie echt op de bonnefooi gegaan waren, eerder. Heel veel plezier, ik blijf graag op de hoogte

Jannie

• 08 September 2011 - 18:22

Tineke:

Hoi,

Misschien is het juist leuk om wel naar de bioscoop te gaan? Dan kun je je chinees wat opvijzelen?

• 12 September 2011 - 19:02

Miebeth:

hoi, ik ben een beetje laat met het lezen van jullie bloq: leuk om te lezen dat jullie Helen en de kinderen hebben gezien en de fotoos erbij te zien. Ze zaten dus echt dichtbij (voor Chineze begrippen tenminste)!! Veel groetjes

• 20 September 2011 - 14:29

Noor:

Met mijn nieuwe laptop kan ik jullie gelukkig weer volgen. Wat geweldig, dat jullie Helen, haar boys en haar familie aldaar konden ontmoeten.
    Tegenwoordig geef ik Nederlandse les aan een 17- jarige, uit Cinaafkomstig.
    Dus: we zijn kollega's!