Lekker bezig
Door: Geert en Christine
Blijf op de hoogte en volg Geert & Christine
30 September 2011 | China, Yangshuo
Ik (Christine) heb fijn QiGong gedaan, Geert heeft o.m. met Lynnette en Chinese studenten gefietst en een tochtje op een bamboevlot gemaakt.
Beetje sneu dat achteraf bleek dat diegene van Owen College die dat uitje organiseerde haar hele leven in Yangshuo heeft gewoond maar in al die 22 jaar nog nooit op zo'n bamboevlot had gezeten. Ook ditmaal niet; ze waren met een oneven aantal en de vlotten gingen per twee (te duur om in je eentje een vlot te bezetten) dus ze heeft langs de Yulongrivier meegefietst. Enthousiast fotograferend en zwaaiend.
Het Engels geven op de plattelandschooltjes begint deze week ergens op te lijken.
Maandag en dinsdag waren we op scholen die we al kenden, onze laatste dagen met Lynnette. Wij, de leraren en de kinderen weten grosso modo wat we aan elkaar hebben, en dat is fijn. Dinsdagavond afscheidsetentje van Lynnette - best jammer dat ze weg is want het is een goed en gezellig mens. Vooral ik heb veel met haar samen les gegeven dus zal even moeten wennen. Wij zijn nu als enige twee vrijwilligers over hier.
Woensdag geen les: mooie fietstocht gemaakt. Onder meer bij het schooltje langs geweest waar we donderdag naar toe zouden gaan om te kijken of we het zelf konden vinden. Velden, bergen en rivier gezien, beetje van de gebaande paden af.
Donderdag kwam onze man bij Owen College, Liu Hai, met een andere school op de proppen. Tien jaar geleden was het de basisschool van Linda, die nu hand-en-spandiensten verricht bij Owen. Ze was met ons mee naar het schooltje, net buiten Yangshuo. Enthousiast welkom van kinderen die letterlijk gaten in de lucht sprongen met die gekke buitenlanders om hun heen. Behoorlijk springerige klasjes (ik groep drie, Geert groep 5), maar wel een prima sfeer.
Vrijdag ging les niet door maar zijn we wel naar een stadje 9 km verderop gereden om kennis te maken met Molly, lerares Engels in Fuli. Deze school is met 500 leerlingen volgens mij de grootste tot nu toe, grote klassen ook. Maar Molly is allervriendelijkst en spreekt behoorlijk goed Engels. Ze is gewend om met mensen van het VET-programma te werken en we hebben afspraken gemaakt voor de volgende les. En Fuli is mooooooi!
Tot zover overdag. Woensdagavond weer enthousiast meegedaan aan de English Corner, een wekelijkse praatavondje voor studenten van Owen. Onderwerp was October 1, feestdag ter gelegenheid van de verjaardag van het onstaan van the People's Republic of China. Leerzaam en gezellig.
Donderdagavond heeft Geert een filmavond georganiseerd, inclusief quiz achteraf en prijzen - bevroren snickers!
Verder proberen we nog steeds om 's avonds richting het centrum van Yangshuo te gaan om Chinees te studeren. Op onze kamer hebben we alleen een bed, een kast en drie stoelen. De stoelen zijn hard en onconfortabel en als ik op het bed probeer te studeren val ik meteen in slaap. Yangshuo is klein maar er zitten veel gezellige cafetjes, en zo langzamerhand weten we precies waar ze goede cappuccino en fijne wc's hebben.
Het centrum is net te ver weg om lekker te lopen, maar er rijdt een busje waarmee je voor omgerekend 10 cent in het centrum bent. Ook hebben we inmiddels allebei een 2ehands fiets. Gekocht van een vrouw die een nieuwe lading fietsen had binnengekregen, voorafgaand aan de Golden week, volgende week.
De week aansluitend aan 1 oktober schijnt Yangshuo (heel China naar verluidt) op z'n kop te staan. De scholen zijn dicht en iedereen die kan gaat reizen. De straten zien hier dan zwart van de toeristen, de prijzen verdubbelen en het verkeer staat vast, is ons verteld.
Wij hebben onze fietsen net uitgeleend aan twee Canadese leraren.
Morgenochtend vertrekken we voor weer even vakantie binnen de vakantie. Naar Huangyao - een ongerept oud dorpje, misschien wel zonder internet.
30 September 2011 - 16:17
Miriam Kuhle:
Hallo jullie twee, het is geweldig jullie ervaringen te lezen :-) En de fotos herinneren me heel erg aan mijn China ervaringen. zooo mooi.
Groetjes en ni hao,
Miriam -
30 September 2011 - 17:32
Noor:
Zo kollega's: goed hoor dat jullie nu voor een groep komen te staan. Met mijn chinese leerling was ik naar de bieb, waar ze kennelijk - met begeleiding - wat aan heeft. Vinden jullie het al een leuk en aantrekkelijk beroep? -
30 September 2011 - 19:03
Margriet:
Fuli is inderdaad moooooiiii
Prettige vakantie in je vakantie.
groetjes, -
01 Oktober 2011 - 17:12
Tilly:
weten jullie van wie de potretten in het klaslokaal zijn en....kunnen jullie er de w.c.doortrekken?
leuke belevenissen,waar wij in delen!! bedankt Tilly
02 Oktober 2011 - 14:58
Genoveva:
Erg leuke verslagen. Ik geniet er enorm van.
Leuke ervaringen voor jullie ook.